Bemutatkozik ifjúsági csapatunk új edzője Füredi János

  • 2022.10.19.

Februártól Závoda Gábor helyett Füredi János szakmai irányítása mellett készül ifjúsági csapatunk, ebből az apropóból kérdeztük, hogy beszéljen eddigi munkájáról illetve a szarvasi utánpótlásról kialakult véleményéről és jövő képéről.

Most kerültél Szarvasra, kérlek mutatkozz be a szarvasiaknak!

Füredi Jánosnak hívnak, 55 éves vagyok – gyerekkorom óta a sportban élek. Orosházán fociztam még a régi OMTK-ba, miután abba hagytam a futballt elkezdtem edzősködni, leginkább a gyerek, utánpótlás csapatokkal szeretek foglalkozni. Voltak kitérőim az NB2-es Orosháza csapatánál voltam pályaedző, de ezzel egyidőben ugyanúgy foglalkoztam utánpótlás csapatokkal is az Orosháza FC-nél.

Milyennek látod az általad immár egy hónapja edzett ifjúsági csapatot?

Volt szerencsém már kívülállóként is látnom az együttest az előző munkahelyem által. Ez egy rendkívül jó ifjúsági csapat, jó adottságokkal rendelkeznek.

Vannak-e valamilyen elvárások a szezonra? Állunk még a kupában illetve a bajnokságban is előkelő helyről várhatjuk a tavaszi folytatást.

Kicsi az esély mostmár a bajnoki címre a pontlevonások miatt viszont a dobogó ugyanúgy elvárás. Ha a pontlevonásokat vesszük, akkor 3 pontra vagyunk a második helyezettől és ráadásul velük kezdjük a tavaszt, így egy esetleges győzelemmel már be is hoztuk a hátrányunkat. Szerintem abszolút elvárás a második hely megszerzése. Az Ifjúsági Kupában a döntőt tűzném ki célul, azonban mivel a Megyei Szövetség területi elven osztotta szét a csapatokat és az én meglátásom szerint illetve a bajnoki tabellára nézve az első három helyezett csapat ugyan abban a régiós csoportban található, így az elődöntőben várhatóan a listavezető Dévaványa lehet a lehetséges ellenfelünk. De én mindenképpen szeretnék a döntőbe kerülni a csapattal, ha már a bajnoki cím úgymond elúszott, mivel úgy gondolom a bajnoki mérkőzéseken már a listavezető nem fog annyi pontot elhullajtani, amivel befogható lehetne.

Milyennek látod a Szarvasi FC utánpótlását illetve jövőjét?

Mint minden egyesület úgy itt is, hiába város létszám gondok adódnak. Én úgy szoktam mondani, hogy amíg a szülő érdekelt abban, hogy a gyerekét viszi edzésre, addig nagyon jól megvagyunk létszámilag, amikor elengedik a kezüket onnantól kezdve adódnak a gondok. Nem ismerem, még annyira a lentebbi korosztályokat azt tudom például, hogy a serdülő elég szép létszámmal van, már a kupa mérkőzésekre fel is vettem 2-3-4 serdülő játékost, akik ugye már oszlopos tagjai lehetnek az ifjúsági együttesnek. Illetve amit eddig láttam és tapasztaltam kifejezetten jó munka folyik az egyesületnél, jó edzőkkel. Vannak mindig, amikkel tovább lehet lépni, finomítani – de majd együtt közösen megoldjuk ezt.

Esetleg vannak ötleteid, amikkel még jobbá, hatékonyabbá lehetne tenni az utánpótlás nevelést?

Igen, beszélgettünk már az elnökséggel – például az első ilyen, amivel megpróbáljuk kicsit hatékonyabbá tenni a munkát, havonta egyszer lesz egy edzői értekezlet ahol az összes utánpótlásedző részt vesz és közösen megbeszéljük a gondokat, problémákat, javaslatokat tudunk tenni egymásnak, hogy lehet megoldani egy-egy dolgot. Hosszabb távon én azt mondtam az elnökségnek, hogy közelebb kell hozni a szülőket, családokat az egyesülethez – ne csak mi akarjunk a szülőktől, gyerekektől – hanem mi is tudjunk nyújtani egyesületi szinten megfelelő dolgokat, gondolok itt olyanra, mint családi napokra illetve ehhez hasonló rendezvényekre. Illetve úgy érzem, hogy az egyesület új vezetése nagyon fogékony az utánpótlás is előtérbe kerüljön.

Köszönöm szépen, jó munkát és sok sikert kívánok!

Legény Tamás

Szarvas Fc 1905 Facebook