Sajben Gábor: „Én mindig szeretek eggyel nagyobbat álmodni” – interjú vezetőedzőnkkel

  • 2023.08.11.

A felkészülési időszak végén, a bajnoki rajt előtt csapatunk vezetőedzőjét kérdeztük eddigi tapasztalatairól és a szezonnal kapcsolatos várakozásairól.

Milyen várakozásokkal és érzésekkel érkeztél a Szarvasi FC-hez?

A szezon végén a gyulai klubnál elég sok bizonytalan tényező volt és nagyon képlékeny volt, hogy hogyan alakul a csapat további sorsa. Ebben az időszakban jött a szarvasi csapat felkérése, ami annyira megtisztelő volt és nagy kihívásnak tartom, hogy nem sokat haboztam rajta és elfogadtam az ajánlatot. Ismertem a csapatot, ellenfélként sokat játszottunk egymás ellen, tudtam, hogy évek óta komoly célokkal vág neki a bajnokságnak, megfelelőek vagy még annál jobbak is a feltételek. Nagy kihívásnak tartottam és szerettem volna belevágni.

Hogyan értékeled a felkészülést, illetve a játékosok edzésen való hozzáállását és edzés látogatottságát? A felkészülési mérkőzések eredményei igen bíztatóak voltak. Sikerült-e azt viszont látnod, ami a te elképzelésed a játékról?

A csapat kerete szinte nem változott, kettő fogas cserélődött csak ki a nyár folyamán, Somogyi Pál kapus távozott Békéscsabára, helyét Kollár Patrik vette át az ificsapatból, mint mostmár állandó tag a felnőtt keretben. Illetve Kiri Mátét kellett pótolnunk, őt egy hasonlóan fiatal játékossal próbáltunk pótolni Palik György érkezett Körösladányból, ő velem már dolgozott Gyulán, és Békéscsabáról is ismerem úgy, hogy bízom benne, hogy ő tudja pótolni a Mátét. Nagyon pozitív volt a játékosok és a csapat fogadtatása, attól függetlenül is, hogy eddig ellenfelekként találkoztunk a pályán, de gyakorlatilag már az első héten már az edzéseken is ugyanúgy éreztem magam körülbelül, mint ahogy eddig tartottam az edzéseimet, tehát nagyon jól érzem magam köztük. Nagyon pozitív a játékosok hozzáállása, heti négy edzésünk volt, illetve heti egy vagy két edzőmeccs volt minden héten. Az edzőmérkőzések valóban jól sikerültek, de itt igazából nem is az eredmény volt az elsődleges, hanem a mutatott hozzáállás, ami olykor fáradtság mellett is, megfelelő volt, amit elvártam a fiúktól a pályán. A felkészülési mérkőzések folyamán többféle megyéből többféle képességű csapatokkal találkoztunk a pályán. A hétvégi edzőmérkőzéseink sikerültek jobban, mert a játékosok hétközben megfelelő terhelést kaptak, így munka mellett és ilyen edzések és időjárás mellett nyilván nem egyszerű teljesíteni, de mindenki hozzátette, amit kellett. Négy-öt ifjúsági korú játékos is csatlakozott a teljes felkészülésünkhöz, de egyelőre Truczka Áron és Máté Dávid lesz, akik teljesértékű tagként csatlakozik a felnőtt kerethez.

Neked, illetve a vezetőségnek milyen célkitűzései vannak a bajnoki szezonra?

Én mindig szeretek eggyel nagyobbat álmodni, mert úgy gondolom, hogy úgy érdemes dolgozni – ehhez úgy gondolom, hogy a vezetőség maximálisan partner, főleg úgy, hogy kivannak éhezve még ennél is nagyobb sikerekre, mint ami az elmúlt évekbe volt. Tisztában vagyunk a riválisaink képességével, komoly rivális lesz a Békéscsaba II., az Orosháza és a Gyula csapata. Azt gondolom, hogy a dobogót biztosan, hogy elfogjuk érni, de onnantól szeretnénk, hogy minél fényesebb legyen az érem és nem leszünk meg szeppenve, hogy ha ez egy osztályozóval és feljutással is párosul. De nem elsődleges elvárás a bajnoki cím megszerzése a vezetőség részéről, hanem hogy tartsuk továbbra is az állandóságot, a jó csapat szellemet, sok nézőt vonzzunk a mérkőzéseinkre a játékunkkal és mutassunk egységet.

Megtörtént a Magyar Kupában a sorsolás, az NBIII-as Erzsébeti SMTK csapatával fogunk játszani. Mit tudsz az ellenfélről és milyen várakozásaid vannak a párharcot illetően?

Az ellenfelünk stabil NB3-as csapat, tavaly bronzéremet szereztek a Közép csoportban, innentől kezdve nem is kérdés, hogy melyikünk az esélyesebb a párharcban. Én személy szerint mindenképpen szerettem volna elkerülni a megyei riválisokat. Innentől kezdve, hogy itthon játszhatunk, nincs veszítenivalónk, mert egy esélyesebb csapattal játszunk, ez egy kupamérkőzés, ugyanannyi esélyünk van továbbjutni mint bármely más csapat ellen. De addig sokkal fontosabb, hogy a bajnokságot is úgy tudjuk kezdeni, ahogy Kecelen nyert és játszott a csapat.

A megyei kupában is úgy gondolom, hogy az elmúlt évek teljesítményét figyelembe véve elvárás, hogy minél tovább jusson a csapat.

Én csak irigykedve külső szemlélőként voltam jelen a kupadöntőn, ezek a srácok pedig át is élték, igaz nem a legjobb eredménnyel, de közel voltak hozzá úgy, hogy szerintem nem is lehet arról szó, hogy ezt ne célozzuk meg idén is, hogy kupadöntőn szerepelhessen a csapat és mostmár meg is nyerje.

Hogyan látod a csapat utánpótlás helyzetét?

Amikor idekerültem már akkor is tisztában voltam vele, hogy több játékos is a felnőtt csapat közelében van, de még nem robbantak be a felnőtt bajnokságba. De figyelem felhívásra mindenképpen okot ad, hogy az ifjúsági bajnokságot megnyerték. Úgy gondolom, hogy a legjobb referenciaanyagommal érkeztem, hogy a gyulai fiatalok végzett munkám miatt, hogy itt is fontos figyelmet fordítsak a fiatal srácokra.

Ahogy Kecelen is tapasztalhattad, a szarvasi szurkolók ki vannak éhezve a sikerekre és a csapatot folyamatosan próbálják támogatni, mit üzennél a szurkolóknak?

Ezzel ellenfélként is szembesültem, hogy akár itthon játszott a szarvasi csapat, akár idegenbe rengeteg szurkoló kísérte el és támogatta a csapatot. Amikor ide kerültem, azt tudtam, hogy itt nagyon sokan szeretik a focit, nyilván ez plusz terhet rak a játékosokra és rám is edzőként, hogy ennek meg is kell felelni és ez legalább annyira motivál, hogy a szurkolóknak megfeleljen a csapat hozzáállása, a játék képe és az eredmények, hogy engem is és a játékosokat is elfogadjanak és biztassanak minden mérkőzésen.

Legény Tamás

Szarvas Fc 1905 Facebook