Utánpótlás körkép – interjú Füredi János, utánpótlás koordinátorral

  • 2023.09.28.

Mekkora utánpótlás bázissal rendelkezik a klub? Mennyi gyerek jár a különböző utánpótlás csapatok edzéseire?

Jelenleg körülbelül olyan 100 és 110 közötti gyermek létszámmal rendelkezünk és azért tettem, hozzá hogy körülbelül mert változó létszámmal vagyunk, amely leginkább a legkisebb U7-es azaz az óvodás korosztályt érinti, hogy hol vannak, hol nincsenek, kipróbálnak több különböző sportágat, majd vissza jönnek. De a valós létszám nagyjából a fent említett körül mozog.

Folyamatos a csatlakozási lehetőség illetve aki csatlakozni most szeretne a csapathoz, kit kell hogy keressen?

Abszolút, bármikor jöhetnek és hál istennek jönnek is folyamatosan mindegyik korosztályba. Az iskolákba plakátokkal és szórólapokkal jelen vagyunk, de az óvódákban is van már plakátunk. A lényeg, hogy a csatlakozási lehetőség folyamatos, nem csak nyáron lehet jönni hanem bármikor, a gyerekek kipróbálnak többféle sportágat és szeretettel várjuk azokat is akik focizni szeretnének.

Milyen korcsoportokban zajlanak az edzések és az egyes csapatoknál megfelelő-e a létszám?

Alulról kezdeném a legkisebb korosztályunk az U7-es itt a létszám a legváltozóbb van amikor az edzés 14-15 fővel zajlik, de előfordul, hogy csak 4-5-en vesznek részt rajta. A következő korosztály az U9-es amely 18 főből áll, ez egy remek korosztály, sőt még egy két embert nagyon szívesen látnánk és reméljük még egy picit növekszik is majd a létszámuk. Az U11-es korosztályunk is remek, hiszen itt is 18-19 fővel rendelkezünk, tehát ezekben a korosztályainkban nincsenek gondok. Az U13-as korosztályban már egy kicsit szűkebben vagyunk itt 14-15 fő a létszám, itt jobb volna ha lennének 18-an, ezt mindenképpen szeretnénk még fejleszteni. A következő korosztályunknál egy nagyobb ugrás van, hiszen ez az U17, de mi szerepelünk az U16-os bajnokságban is ebben az évben, mivel nagy az ugrás az U13 és az U17 között és pont ezért beneveztünk az U16-os bajnokságba, most az U16-U17-es korosztályunk is 17-18 főből áll, a lényeg, hogy mindenkinek van sportolási lehetősége mert akik még kisebbek-fiatalabbak tudnak játszani az U16-os korosztályban, míg a korosztály idősebbjei az U17-es bajnokságban. Végül, pedig az U19-es korosztály, sajnos itt vagyunk a legkevesebben 14 fő jelen pillanatban a csapat létszáma, tervbe van véve két-három igazolás, amely ha megvalósul, itt is meg lesz az elégséges létszám – itt van mindig a legnagyobb gondunk, amely már évek óta visszatér, hogy a fiatalok befejezik a középiskolát, elmennek, abba hagyják a focit, már a felnőtt labdarúgásban képzelik el magukat a srácok és itt még a Szarvasi FC nem alkalmasak rá és elmennek egy alacsonyabb osztályba.

Kik azok az edzők akik a gyerekekkel foglalkoznak?

Mi egy Grassorts egyesület vagyunk, így mindenkit fogadunk a csapatunkhoz – azokat is akik még nem rendelkeznek a megfelelő mozgás koordinációval és azokat is akik már a megfelelő kondíciókkal rendelkeznek. Minden korosztályban két edzőt foglalkoztatunk, két oknál fogva a kisebbeknél a létszám miatt igénylik, hogy két edző foglalkozzon velük, ezáltal nívósabbak a foglalkozások, a másik ok pedig, hogy ha véletlenül valamelyik edző nem ér rá, akkor se maradjanak el az edzések és így mindig van megfelelő színvonalon megtartott edzés.

Edzők!!!

Hol zajlanak az edzések? Gondolok itt főleg arra, hogy amikor ősszel be jön a rossz idő akkor gondolom nem szabadtéri edzésen vesznek részt a gyerekek.

Az U9-es korosztálytól kezdve minden korosztálynak heti háromedzése van, míg az U7-esek heti két edzésen vesznek részt. Amíg jó időben addig az U9-től az U19-ig a gyerekek az Erzsébet ligeti sporttelepen edzenek, hál istennek a centerpályán kívül van két pályánk, tehát mindenki jó minőségi előkészített fűves pályán tudnak edzeni, amikor pedig bejön a rossz idő onnantól a Petőfi utcai sportcsarnokban tudunk bemenni. A sportcsarnok leterheltségének függvényében előfordulhat, hogy edzések száma heti 2-re csökken.

Annyit szeretnék még hozzá tenni, hogy itt a pályán, csak a főkapu van nyitva. Ezt mi az egyesület kértük, nem csak az építkezés miatt, hanem mert szeretnénk, hogyha a szülők kicsit elengednék a gyerekek kezét és az edzéseken nem a szülőkre figyelnének a gyerekek hanem az edzőkre.

Milyen bajnokságokban és tornákon vesznek részt ebben az idényben csapataink?

Ahogy tavaly, úgy idén sem írta ki a vármegyei szövetség a kiemelt ifjúsági bajnokságot, megint két csoport bajnoksága zajlik területi alapon, mi ebben az évben is az Északi csoportba lettünk besorolva, ahol az elmúlt szezonba megnyertük a bajnokságot. Az U17-es bajnokság ugyancsak két csoportos bajnokságban szerepel, ugyancsak az Északi csoportban. Az U16-os korosztályban rengeteg csapat jelentkezett, ezért három csoportba sorolták be a csapatokat és itt is az Északi csoportba kerültünk besorolásra. Van még egy úgynevezett U13-as bajnokság, amely már közvetlenül nem a Bozsik rendszerhez tartozik, de a Bozsik tornáknak egy fajta rendezvénye, ez ebben az évben új lesz mivel egy bajnoki rendszerben fog zajlani és szintén az Északi csoporthoz kerültünk. Ezután pedig a Bozsik tornákhoz résztvevő korosztályok vannak az U11-esek illetve a Bozsik fesztivál alatt futó U9-es és U7-es csapatok. A Bozsik tornák minden esetben Orosházán kerülnek megrendezésre. A kisebb korosztályaink U7-től U11-ig különböző városok tornáin is részt veszek.

Felvetődött-e hogy esetlegesen néhány utánpótlás csapatot magasabb színvonalú regionális bajnokságba nevezzünk?

Az interjú elején azt említettem, hogy létszámilag csupán az U19-es korosztályban vagyunk kevesebben, azonban azt is tudni kell, hogy a vármegyei bajnokságban nagyobb a korhatár, míg az NB-s ifjúsági bajnokságban nem lehet túlkoros játékost szerepeltetni és emiatt még most nem mertük bevállalni, hogy a szűkebb korosztályok játszanak. Még úgy érezzük, hogy nem vagyunk felkészülve, ehhez még szükséges 2-3 év. A terv szerint, hogy ha az U9-es korosztály feljebb kerül, őket kívánjuk magasabb színvonalú bajnokságban szerepeltetni.

Milyen célkitűzésekkel vág neki egy-egy csapat a szezonnak? Hiszen egy értelmű, hogy itt még nem elsődlegesen az eredmény a lényeg, hanem a labdarúgás megszerettetése a gyermekekkel és, hogy a rendszeres sportolás életük részévé váljon.

Az egyesület egyik filozófiája, az hogy a gyerekek játszanak és szeressék a játékot és ne az legyen, hogy eredmény kényszer rakjunk rájuk. A lényeg, hogy minél többen focizzanak és minél többen szeressék meg a focit és egy jó ízűt játszanak. Azonban a nagyobb korosztályoknál, különösképpen az U19-eseknél szeretnénk, hogy már eredmények is legyenek, bár az ifjúsági csapat most átalakult, szinte a fél csapat kicserélődött, tavaly ugye a bajnoki cím volt a cél, amelyet sikerült is megszerezni, idén pedig az a cél, hogy ott legyünk a dobogó környékén.

Végezetül szeretném megköszönni a szülők bizalmát és segítségét amelyet egész évben nyújtanak továbbá a vezetőségnek, hogy mindenben támogatják az utánpótlás nevelést.

Legény Tamás

Szarvas Fc 1905 Facebook